Man bliver ensom med alderen – eller gør man?

fdv3

Det er normalt anerkendt, at man med alderen bliver en smule ensom. Ens livssituation ændrer sig, og man mister måske folk omkring én med alderen. Det behøves ikke nødvendigvis at være sådan. Mange ældre har et aktivt socialt liv, og nyder godt af tilbud i deres lokalområde. Men det er godt at være opmærksom på nogle tegn på ensomhed.  

Livet ændrer sig med alderen

Livet ændrer sig med alderen

Ældre kan ofte føle sig ensomme. Det skyldes en del forskellige faktorer. Først og fremmest er man måske ikke så socialt aktiv som tidligere, og med alderen kan man få nogle helbredsmæssige udfordringer. Måske har man brug for mere hvile. Det kan også være, at man med tidne mister nogle af de nære venner, man altid har haft. 

Når man går på pension, betyder det mere tid. Nogle forstår at udnytte denne tid til fulde, og er i helbredsmæssigt i stand til det. De går til fritidsaktiviteter, melder sig ind i klubber, rejser og har et sundt og aktivt socialt liv. Det er dog ikke alle, der har mulighed for dette.

For nogle ældre har familien været alt, og måske er alle kræfter blevet brugt på at opfostre sunde og raske børn. Selv om man nu sidder med masser af tid på hænderne, er det ikke sikkert at børnene har mulighed for at være der så meget, som de ønsker. Det kan være at de bor langt væk, eller at de selv har travlt med at skabe en familie. Under alle omstændigheder kan man godt føle sig ensom, selv om man har en stor og støttende familie. 

Ensomhed kan ramme alle

Ensomhed kan ramme alle

Ensomhed er noget, der kan ramme alle. Det kan komme langsomt snigende, men det kan også opstå pludseligt pga. en krise eller ændret livssituation. Hvis man f.eks. mister ens partner igennem mange år, vil det naturligvis være en stor forandring i ens liv. Derfor er det vigtigt at være opmærksom, hvis der opstår en svær livssituation. F.eks. hvis nogen bliver enke eller enkemand, hvis der har været et langt sygdomsforløb eller lignende. 

Nogle tegn på ensomhed er dårlig hørelse, og at personen selv vurderer at de har et dårligt helbred. De kan have svært ved at tage sig sammen til dagligens gøremål, og har måske kun kontakt med deres nærmeste pårørende et par gange om året. 

Der er flere ting, man kan gøre for én, der føler sig ensom. Selv en lille ting som at tage en kop kaffe og en samtale, eller en gåtur i den friske luft, kan gøre underværker. Man kan også undersøge forskellige tilbud i lokalområdet. Det er uanset om det er i København, Odense eller en mindre by. Man kan foreslå aktiviteter, som man ved personen holder af. 

Man skal altid huske på, at et ensomt menneske kan have svært ved både at bryde tabuet, og bryde ud af situationen. Desuden er der forskel på den måde, et ung menneske er ensomt på i forhold til en ældre person.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *