Flere og flere unge føler sig ensomme

fdv3

Ensomhed er en svær ting at håndtere, og mange er ikke klar over, at den gruppe, der føler sig mest ensom i Danmark er unge kvinder fra 16-24 år. At de unge føler sig ensomme og ekskluderede er en ny tendens, som skyldes en drejning i samfundet, høje forventninger og at livet i højere grad end før leves online.

Unge kvinder en den gruppe, der oftest føler ensomhed

Mange forbinder ensomhed med noget der sker, når man engang er gammel, og ser ens venner forsvinde lidt eller lidt. Ens sociale liv ændrer sig. Måske kommer man ikke så meget ud som før, og måske er der helbredsproblemer. Man går på pension, og arbejder ikke mere.

Derfor er det en overraskelse, at den gruppe i Danmark, der er mest ensom, er unge kvinder. Sunhedsstyrelsen har lavet en stor undersøgelse, og den viste at 10,3 % af unge kvinder mellem 16-24 år ofte føler sig ensomme eller uønskede. Det er en ny udvikling, som ikke tidligere er set.

trist

Det er en generel holdning, at det sker på baggrund af en drejning i samfundet. Mange unge har i dag store forventninger til deres egen formåen, udfra de krav, som samfundet stiller. Lever man ikke op til disse krav, kan det være nemt at føle nederlag, og føle at man ikke er en del af fællesskabet.

Høje forventninger og sociale medier

Noget tyder også på, at sociale medier og den stigende tilstedeværelse online, er med til at forværre problemet. For det første er det nemmere at ”mobbe” eller ”være efter” nogen døgnet rundt, og der er derfor ingen sikkerhedszone for dem, der bliver ofre for mobning. Samtidig ser mange unge perfekte billeder af perfekte liv på sociale medier som f.eks.  Instagram. De føler, at de allerede har tabt kampen på forhånd. Problemet er, at disse billeder  kun viser en lille brøkdel af virkeligheden, og ofte er redigerede.

At livet i højere grad end før leves online, påvirker også de relationer, folk har til hinanden i virkeligheden. Det er derfor vigtigt, at man har et liv væk fra tilstedeværelsen online. Det kan f.eks. være dyrke en sport eller gå til noget, hvor man møder nye mennesker. Uanset om man bor i Århus, København. Odense eller en lille landsby. Og det gode her er, at man allerede på forhånd har en fælles interesse.

ensom

Det er også vigtigt for forældre at være opmærksomme på, hvis der er problemer. Det kan ske via samtaler med barnet om, hvordan det genrelt har det. Man kan gøre det klart, at hvis der er problemer, kan han eller hun altid fortælle om det.  Det kan være hårdt at være teenager og ung, og hvis de unge samtidig kæmper med ensomhed kan det være en rigtig svært. Ofte er det heller ikke altid lige nemt at sætte ord på, hvad ensomhed er. For man kan godt føle sig ensom, selv om man udadtil har styr på alting.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *